dimarts, 29 de maig del 2012

Llibres de lectura

Altre dels materials didàctics que proposem per al nostre treball d’investigació són els llibres de lectura. Penem que és un bon recurs didàctic ja que el Pla Lector és dotar l’alumnat d’una òptima tècnica lectora que ens ajude a fer més assequible l’objectiu d’apropar la cultura a tot l’alumnat a través dels llibres, i que aquest acte es converteix en una activitat dinamitzadora i agradable, aconseguint utilitzar la lectura com a font de plaer, informació i aprenentatge; a la vegada que com a mitjà d’enriquiment lingüístic i personal. Per altra banda, proposem aquest material didàctic perquè els alumnes estan en edat d'aprendre a llegir i escriure i a través dels llibres poden:


-       Ampliar el camp visual
-       Desenvolupar l’agudesa perceptiva visual.
-       Desenvolupar la memòria immediata.
-       Anar ampliant progressivament el vocabulari.
-       Iniciar l’aprenentatge lectoescriptor.
-       Despertar interès per els llibres i tenir cura del seu maneig.
-       Participar de les activitats del foment de la lectura.
-       Utilitzar la biblioteca d’aula i del centre.
-       Mostrar iniciativa i interès per participar en situacions comunicatives.

Per tot això plantejarem alguna sèrie d'activitats sobre la lectura d'estos llibres:

-       Exercicis per ampliar el camp visual físic.
-       Observació de làmines de llenguatge.
-       Lectura d’imatges (nombrar la imatge).
-       Lectura d’imatges (sons vocàlics).
-       Lectura d’imatges (sons fonètics consonàntics).
-       Exercicis de recordar el que ha fet l’alumne/a, diàlegs en assemblea.
-       Contacontes.

   Nom del llibre:
TEO VA A CASA D'UNA AMIGA


Resum:  A Teo i a Clara els invita Susana, una amiga del col·legi de pell fosca, a passar el cap de setmana a sa casa. Encara que en el text no s'aporten detalls concrets del seu origen, es pressuposa que són immigrants i provenen d'una altra cultura.

     La convivència amb la família durant el cap de setmana servix per a acostar al lector a una altra manera de viure, de pensar, de menjar...


Autor:Timun Mas.

Editorial: DENOU, V. (1996). Barcelona





Nom del llibre:
ELS NOSTRES DEURES




Resum: Llibre sobre: Portar-se bé(bons costums), el col·legi, llibres educatius i primers aprenentatges, narrativa i contes, 3-5 anys pre-lectura(majúscula i lligada), lectoescriptura.


  Un grup de nens i nenes expliquen els deures i les obligacions que han de conèixer i complir a casa, a l'escola, al carrer i a l'entorn més proper.
     El text es presenta amb versos rimats i les dues lletres: cursiva i pal.
 Inclouen exercicis d'autoavaluació;són preguntes per reflexionar sobre els propis hàbits i sobre els coneixements adquirits amb la lectura del llibre.

Autor: Carmina del Río


Editorial: Salvatella




Nom del llibre:
A LA VORA DEL CAMÍ




Resum:   Llibre sobre: Poesia, 3-5 anys pre-lectura(majúscula i lligada), lectoescriptura, autors i il.lustradors valencians.          
            Descripció: Amb aquests poemes comprovaràs que hi ha una gran quantitat d'animals,d'arbres i d'éssers que t'acompanyen quan camines per la natura. En aquestes pàgines trobaràs amics com són els caragols, les papallones, les formigues, les gatetes...Menjaràs cireres a al primavera, castanyes a l'hivern i et trobaràs amb ninots de neu i libél.lules fredolines. Descobriràs que la natura i la poesia sempre estan a la vora del camí.

Autor: Carmen Ribelles i Cristina Carrasco/Eugenio Simó


Editorial: Edicions 96-Noviembre-2010







Nom del llibre:
SALTAR I CAURE

Resum:
Àlbum d'imatges que tracta històries senzilles de la vida quotidiana amb que els més xicotets poden identificar-se. En les magnífiques il·lustracions de l'àlbum apareixen xiquets i xiquetes de diferents races realitzant activitats quotidianes. La il·lustradora anglesa H. Oxenbury realitza amb els seus dibuixos una important aportació al desenrotllament de l'educació intercultural.

Autor: OXENBURY, H. (1987).
Editorial: Joventut (Els llibres grans)


Nom del llibre:
UNA CASA AMB MOLTS AMICS


Resum:Fum és un Gosset que vol una casa. Però, com és la casa d’un gos? Ho sap el conill? Li ho diran l’abella i l’aranya? L’ajudaran la papallona i el pardalet.

Autor:M. Jesús Bolta Dibuixos de Gerard Miquel

Editorial:llegir en valencià



Nom del llibre:


I JO...QUÈ SERÉ?


Resum:Loreto està molt preocupada. Els seus companys saben què volen ser de majors, mentre que ella no en té ni idea. Buscant i pensant un ofici meravellós a què dedicar-se, fa un gran descobriment.

Autor: Pepa Guardiola. Dibuixos de Carlos Ortin

Editorial: Llegir en valencià



Contes motors

Dora era una xicoteta mona que vivia en la sabana Africana. Tenia una obsessió des que era xicotet per volar. Per un altre costat estava Titre, un voltor amic seu que no volia volar i els seus pares estaven molt preocupats.


Dora ho havia intentat tot per volar; moure els braços molt ràpid, usar grans fulls com a ales, botar des de l’arbre més alt. Açò últim li va costar uns dolors d’ossos durant uns quants dies.
Tornant al problema de Titre, a Dora se li va ocórrer que podia enganyar-li un poc i obligar-li a volar. Ho va portar al màxim alt del canó i una vegada allí ho va espantar. Els pares de Titre estaven prop per si hi havia algun problema. L’esglai del xicotet voltor va ser majúscul i amb els nervis va agafar Tití amb les seues fortes urpes abans de caure. Va aletejar feixugament com va poder i quan pareixia que anava a estavellar-se, va remuntar amb Tití encara en les seues potes.


Al principi Dora cridava solta’m! solta’m! però quan es va veure a tanta altura cridava NO EM SOLTES! NO EM SOLTES! A poc a poc ambdós amics es van anar relaxant i van començar a desfruitar del vol. Va ser el més emocionant i bell que havia sentit Dora en tota la seua vida. No obstant això Titre pensava que no era per a tant això de volar i se li va llevar la por de seguida.
Gràcies a un afortunat accident Tití va complir el seu desig de volar i per descomptat Titre va agrair la seua ajuda portant-li sempre a on i quan ell volguera. Dora es va convertir en la primera mona voladora de la sabana Africana i potser del món sencer.


El massatge de la selva
Aquest massatge consisteix en posar als xiquets assentats amb les cames obertes en cercle i anar fent els següents moviments al de davant:


En l’esquerra: Pugen les aranyetes. Pugen les serps. Pugen los formigues. Pugen els elefants.
En el pèl: Comença a ploure.
En la cara: Cauen gotetes.
En la cara tombats tots cap a després de: cauen les gotetes

Cançons

     Proposem com a material didàctic per als xiquets les cançons. Es molt importante treballar a l'aula amb música ja que a banda de ser un llenguatge que serveix per expressar sentiments, impressions i estats d’ànim és un factor important de desenvolupament per als xiquets i un bon recurs educatiu tant en la creació d’actituds com en hàbits bàsics e imprescindibles per a l’educació integral de l’infant.

        Pensem que a través de les cançons anem a apropar als nens i a les nenes a la seua cultura i a les seues tradicions, es va a ampliar el seu vocabulari i la imaginació, es va a utilitzar l'expressiócorporal, es va a desenvolupar la memòria, la discriminació auditiva, l'atenció i la participació, per aquest motiu la música es treball de forma globalitzada en educació infantil.

      La metodologia docent és la materialització del model didàctic pel qual s’opta. Es pot definir d’una manera assequible, i alhora força exhaustiva, caracteritzant els següents components de la intervenció docent: la selecció i seqüenciació dels continguts, el paper del docent i de l’alumne/a, la funció de l’avaluació, la gestió de l’aula i les estratègies didàctiques a emprar. Les teories pedagògiques vigents es basen en la reconstrucció social i cultural del que és aprendre. Aquestes teories orienten models didàctics que centren l’atenció en el foment de la interacció entre els agents que intervenen en les activitats i en les seqüències d’ensenyament-aprenentatge. Aquest model didàctic és especialment adequat per a aquelles àrees del coneixement que, com la música, estan molt relacionades amb el desenvolupament social i individual de l’alumnat.

       A continuació, proposem uns exemples de cançons per a treballar amb els xiquets.


L'arca de Noe
Un dia Noe a la selva va ser.
Va posar als animals al voltant d’ell.
El Senyor està enfadat el diluvi caurà.
No vos preocupeu que jo vos salvaré.
Estant el cocodril i l’orangutan.
Dos xicotetes serps i l’àguila reial.
El gat, el talp, l’elefant no falta cap.
Tan sols no es veu els dos micos.



Un elefant es balancejava
Un elefant es balancejava
sobre la tela d’una aranya
I com veia que no queia
Va ser a cridar un altre elefant.
Dos elefants es balancejaven
sobre la tela d’una aranya,
I com veien que no queien
van ser a cridar un altre elefant.

 La petita granoteta
La petita granoteta verda fa: um ah!
La petita granoteta, um ah!
l La petita granoteta verda fa
quan surt a passejar.
La petita granoteta verda fa: gan gun!
La petita granoteta, gan gun!
la petita granoteta verda fa
quan surt a passejar.
Les granotes ballen
xaralaralà, xaralarlà.
Les granotes ballen
xaralaralà i sempre fan gan gun, um ah!



En Joan Petit
En Joan petit quan balla,
balla, balla, balla.
En Joan petit quan balla,
balla amb el dit.
Amb el dit, dit, dit, amb el dit, dit, dit,
ara balla en Joan petit.
En Joan petit quan balla,
balla, balla, balla.
En Joan petit quan balla,
balla amb la mà.
Amb la mà, mà, mà, amb el dit, dit, dit,
ara balla en Joan petit.
En Joan petit quan balla,
balla, balla, balla.
En Joan petit quan balla,
balla amb el braç.
Amb el braç, braç, braç, amb la mà, mà, mà, amb el dit, dit, dit,
ara balla en Joan petit.
Amb el colze, front, ulls, nas, boca etc...




El Mussol
El mussol no pot cantar perquè està sol...
ni un, ni mig, ni cap, ni sol,
no pot cantar el mussol!
El mussol no pot cantar perquè està sol...
ni dos, ni un, ni mig, ni cap, ni sol,
no pot cantar el mussol!
El mussol no pot cantar perquè està sol...
ni tres, ni dos, ni un, ni mig, ni cap, ni sol,
no pot cantar el mussol!
El mussol no pot cantar perquè està sol...
ni quatre, ni tres, ni dos, ni un, ni mig, ni cap, ni sol,
no pot cantar el mussol!
Ho fem a partir de deu i no us equivoqueu eh!
El mussol no pot cantar perquè està sol...
ni deu, ni nou, ni vuit, ni set, ni sis, ni cinc, ni quatre,
ni tres, ni dos ni un, ni mig, ni cap, ni sol,
que algú s'ha equivocat!





Si tenim fred… a qui hem de cridar?
Sol Solet, vine'm a veure, vine'm a veure,
Sol Solet, vine'm a veure que tinc fred.
Ai quin fred que fa, plou i neva, plou i neva,
ai quin fred que fa, plou i neva i nevarà.
Si tens fred, posa't capa, posa't capa,
si tens fred, posa't capa i barret.
Pobre sol solet, no te capa no te capa.
Pobre sol solet no te capa ni barret





La lluna, La pruna

La lluna, La pruna
vestida de dol,
son pare li pega
sa mare no vol.
Què coses més grosses que cria el Senyor
per dalt les muntanyes raïm de pastor




La xata merenguera

La xata merenguera, huit, nou, deu
com és tan fina, trico,trico,tra
com és tan fina lairó, lairó,
se'n va a Benifaió lairó

L'alcalde de Sollana, huit, nou, deu,
té una burra, trico, trico,tra
té una burra, lairó, lairó
vestida amb camisó, lairó
que es menja les garrofes, huit, nou, deu,
com coca fina, trico, trico, tra,
com coca fina, lairó, lairó, tomata i pimentó, lairró







La tarara

El dia de Pasqua
Pepito plorava 
perquè el catxirulo 
no se li empinava. 


La tarara sí 

la tarara no 
la tarara mare 
que la balle jo. 

Ella porta pirri 
ella porta pirri 
ella porta pirri 
també polissó. 

La tarara sí 
la tarara no 
la tarara mare 
que la balle jo. 

El dia de Pasqua 
dia de les mones 
quines pantorrilles 
tenen les xicones. 

El dia de Pasqua 
Pepito plorava 
perquè el catxirulo 
no se li empinava. 

Un dia de Pasqua 
un xiquet plorava 
perquè el pa de dacsa 
no li agradava


Mon pare no té nas

Mon pare no té nas
mon pare no té nas
ma mare és xata
i un germanet que tinc
i un germanet que tinc
el nas li falta



Cançoner de l'escoleta el trenet
Anem a dormir

Tiqui tic taca tac
Cap ací, cap allà
Rodolant, rodolant...

Les manetes a la panxa
Ens n'anem a somiar
Rodolant rodolant...

Bona nit cap ací
Tiqui tic taca tac
Xim pam


diumenge, 27 de maig del 2012

Projecte didàctic

Altre dels materials didàctics que proposem és un projecte d'animals ja que pensem que és un material molt motivador per als xiquets ja que pot cridar-los molt l’atenció. Amb aquest projecte volem que els xiquets es diverteixen i al mateix temps aprenguen nous continguts a través de jocs i diverses activitats.
Un projecte didàctic és un pla d’acció i realització que un grup de xiquets i xiquetes –sota la guia del seu mestre o de la seua mestra– proposen amb una clara intencionalitat d’aconseguir un resultat.
Es tracta de crear situacions de treball en què l’alumnat puga, a partir d’un plantejament inicial, buscar informació, seleccionar-la, comprendre-la, relacionar-la a través de diferents situacions per convertir-la posteriorment en coneixement. Els projectes didàctics permeten:

  • Crear situacions de treball en què l’alumnat s’inicia en l’aprenentatge d’uns procediments que l’ajuden a organitzar, comprendre i assimilar una informació.
  • Realitzar un recorregut a través dels continguts del currículum definits per l’escola a partir del diàleg que s’estableix entre els objectius d’aprenentatge explicitats pels alumnes i la mediació i intervenció del professorat que assegurarà la correcta seqüenciació de les activitats.

Anem a dividir el projecte en tres setmanes per a treballar i realitzar les diferents activitats. La primera setmana introduirem el tema explicant la diferència entre animals domèstics i animals salvatges.

En la segona setmana coneixerem l’illa de Madagascar i els lèmurs (habitants d’aquesta illa) a través de dos fitxes informatives i de la pel-lícula de Madagascar. També aprendrem la zebra i el lleó.

I per últim, la tercera setmana i última setmana, aprendrem l’hipopòtam i farem una excursió a Bioparc que expliquem al final de les activitats programades d’aquesta setmana.
En aquest apartat anem a tractar algunes activitats que proposem per al nostre alumnat. Volem tractar sobretot el tema dels animals ja que pensem que es un tema que pot motivar molt al xiquets.
Els objectius a tractar son els següents:
  • Enriquir el vocabulari dels escolars i aprendre conceptes nous, relacionats amb el currículum oficial de la Comunitat Valenciana.
  • Motivar als alumnes per a despertar la curiositat i interès per la natura a través del joc, la participació en activitats pràctiques i l’observació directa del animals i del seu comportament.
  • Aproximar-se al cicle vital dels éssers vius mitjançant l’observació directa i indirecta d’animals en diferents fases del seu desenvolupament en un mateix emplaçament.
  • Conèixer el diferents animals i les seues costums en la natura i distingir-los dels animals domèstics.
  • Desenvolupar hàbits adequats de treball en equip i de comportament fora i dins de l’aula, així com respectar, valorar i compartir el material utilitzat.
  • Apreciar les diferents formes de vida i l’entorn, així com fomentar una actitud de cura i respecte pel nostre planeta.

A continuació, anem a mostrar un exemple de projecte:

Manualitats






Dibuixos per a pintar






Contes amb moralitat, endevinalles, cançó i poema




Fitxes previes a l'excursió de Bioparc



    dimecres, 23 de maig del 2012

    Audiovisuals

      El concepte audiovisual significa la integració i interrelació plena entre l'auditiu i el visual per produir una nova realitat o llenguatge. La percepció és simultània. Es creen així noves realitats sensorials mitjançant mecanismes com l'harmonia (a cada so li correspon una imatge), complementarietat (el que no aporta el visual ho aporta l'auditiu), reforç (es reforcen els significats entre si) i contrast (el significat neix del contrast entre tots dos).

    Com a avantatges podem parlar que mitjançant la televisió podem apropar als nens i nenes fins a llocs, costums, paisatges, etc… desconeguts per a ells. Les imatges per a l'ensenyament en Educació Infantil i, considerem també en les altres ensenyaments, són molt importants perquè amb elles s'aconsegueix un major interès i una major atenció dels nens i nenes davant el tema exposat. Per aquesta raó creiem que els audiovisuals cobren gran importància en l'etapa d'Educació Infantil i són un bon material didàctic.

    Hem trobat diferents pel·lícules com: ''L'aneguet lleig'', ''La princesa i el pésol'', ''Kirikú i les bèsties salvatges'' i ''Amita de la jungla'', entre unes altres. Totes elles estan adaptades a l'etapa d'Educació Infantil, concretament a segon cicle d'Infantil. Vénen acompanyades d'una fitxa tècnica i artística i es treballen els coneixements previs sobre la pel·lícula i reflexions que sorgeixen durant i després de veure-la. Cal dir, que per exemple ‘‘Amita de la jungla’’ està distribuïda per episodis i que per tant es pot treballar en diferents sessions. A més, van acompanyades per nombroses activitats on els nens i nenes poden conèixer als personatges de les pel·lícules i els temes que tracten, entre uns altres.

    - Pàgina pel·lícula  '' L'aneguet lleig''
    http://www.grupiref.org/documents/l-aneguet.pdf

                                   
                                                
                                                      Durada 20' aprox.

              - Pàgina pel·lícula '' La princesa i el pèsol''


                                       


                                                       Durada 20' aprox.
            
            - Pàgina pel·lícula ''Kirikú i les bèsties salvatges''

                                               
    Durada 75' aprox.

           - Pàgina pel·lícula ''Amita de la jungla''
                                                         
    Durada: aprox 7' cada episodi

          - Pàgina pel·lícula ''El meu veí totoro''


    Àrees i Temes que es treballen:
    Coneixement del medi natural, social i cultural / Llengua catalana i Literatura / Educació en valors.



    Què li passa a Nora?

    Durada: 7:04'

    Descripció:

            La Nora és una xiqueta que té 6 anys, i és molt maca. Va a una escola molt bonica. Al pati hi ha un tobogan i un arbre. I sempre hi ha xiquets i xiquetes que hi juguen i que criden. Però Nora, no juga ni crida, com fan els altres xiquets.

    Font:
    Una mà de contes



    Els tres porquets

    Duració:

    07:57’

    Descripció:

           Hi havia una vegada tres germans porquets que vivien en una granja. Com que eren molt inquiets, es passaven les hores somiant truites i preguntant-se quan serien capaços d’abandonar la granja i, de passada, perdre de vista el gall emprenyador que els despertava cada matí.
             Un bon dia van armar-se de valor i van decidir anar a l’aventura. Així doncs, nerviosos com un flam, per fi van saltar la tanca de la granja i van disposar-se a veure món.

    Font:
    Una mà de contes


    El viatge de Chihiro

    Durada: 124'

    Descripció: 
    Chihiro és una xiqueta que viatja amb els seus pares cap a la nova casa on viuran, però s’equivoquen de camí i entren en un túnel misteriós a l’altra banda del qual hi ha un poble molt estrany on els espera un gran banquet; ignoren que es tracta d’un món habitat per éssers màgics i déus antics...

    Direcció i guió: Hayoo Miyazaki. 
    Música: Joe Hisaishi. 
    Productora:Studio Shibli. 
    Any: 2001.
    Idioma: Català

    Óscar al millor film d’animació el 2003
    Ós de Berlín 2001

    Font d'informació i de descàrrega

    - www.luc.dynalias.com. En aquesta pàgina podeu descarregar les pel·licules dels
    audiovisuals en català. Data de consulta: 29.05.2012


    Bee movie

    Durada: 120'


    Descripció:

         L’abella Barry B. Berson s’acaba de graduar a la universitat i quan busca una sortida professional és troba que només té una possibilitat: dedicar-se a la mel. Decebut surt del rusc per primera vegada i trasgredeix una de les regles principals del món de les abelles parlant amb un esser humà, una florista de Nova York que és diu Vanessa. Barry descobreix que els humans roben la mel de les abelles des de fa segles i que la seua autèntica vocació de restablir l’ordre de les coses i demandar la raça humana per robar la mel.

    Direcció: Steve Hickner i Simon J.Smith
    Guió: Spike Feresten i Barry Marder
    Gènere: Animació
    Estrena: 30.11.2007
    Idioma: Català

    Font d'informació i de descàrrega

    - www.luc.dynalias.com. En aquesta pàgina podeu descarregar les pel·licules dels
    audiovisuals en català. Data de consulta: 29.05.2012

            Us proposem a continuació diverses pel·lícules que hem trobat del consultori per a la normalització lingüística de Badalona i Sant Adrià.

    Vicky el víking i el martell de Thor


    Títol original: Wickie auf Grober Fahrt

    Direcció i Guió: Christian Ditter

    Intèrprets: Jonas Hämmerle, Waldemar Kobus, Valeria Eisenvbart, etc.

    Producció: Aurum

    Data d'estrena: 2.12.2011

    Sinopsi:
    Vicky dirigeix l'operació de rescat dl seu pare, segrestat per Sven el terrible. Ajudat per la seua astúcia i enginy, aconsegueix vèncer els perills als quals s'ha d'enfrontar.

    Tràiler:

    Font:

    El gat amb botes


    Descripció:

    El brillant espadatxí Gat amb Botes esdevé un heroi molt abans de conèixer  Shrek

    Títol original: Puss in Boots

    Direcció: Chris Miller

    Guió: Tom Wheeler

    Producció: Joe M. Aguilar y Latifah Ouaou

    Data: 25.11.2011

    Tràiler:


    Font
    www.cpnl.cat. Data de consulta: 29.05.2012